Derindere Tarihçesi

DERİNDERE

Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı bir köydür

İl: TRABZON

İle Uzaklığı: 124 km

İlçe: Çaykara

İlçeye Uzaklığı: 50 km

Rakım: 2050 m

1554 tarihli tahrir kayıtlarında belirtilen 10 köyden biri Aso’dur. Bu köyün adı 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesi’nde ve 1915 yılına ait İçişleri Bakanlığı yazışmalarında Aso Foliza olarak geçmektedir. Köyün adı, 1960 yılında Derindere olarak değiştirilmiştir.

  • Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
  • Bir dağ köyüdür. Daha çok yayla özelliği taşımaktadır.
  • En yüksek dağ köylerinden biri olduğu için, iklim yönünden bahçe tarımına elverişli değildir.
  • Otlak alanları geniş olduğu için de köyde en önemli  geçim kaynağı hayvancılıktır.
  • En önemli tarım ürünü arpa olmasının yanında, doğal Yaban Mersini (Likapa), Ahuduudu,Böğürtlen, Kuşburnu gibi ürünler yetişmektedir.
  • Arıcılık için elverişli çiçek mükozasına sahip  bulunmasının yanı sıra derelerinde doğal (Pullu) alabalık bulunur.

Eğitim durumu oldukça yüksek olan Derindere’nin;  Mayısa tepesi, Kanlı yatak tarihsel önemi büyük meydanlara sahip olmakla birlikte, 400 yıllık tarihi bulunan ahşap bir cami, ve Çevre düzenlemesi devam eden bir Betonarme camisi bulunuyor.

Dört  ayrı havzada su değirmeni bulunan köyün Foliza, Lazant, Molla Muhammetler, Çevirme, Pirgançlı ve Sarıkaya adlı mahallelerine sahip aynı zamanda Geriki Ayla adında da bir yaylası mevcut.

Her meslekten yetişmiş yüksek lisans yapmış eğitimli Nüfusu bulunan Derindere; 25. 26. Dönem’de Zekeriya Birkan ile TBMM’ye üye göndermiş köyler arasında yer almakta.

Son yıllarda Turizm patlaması yaşanan Uzungöl bölgesinde en güzel ve dokunulmamış arazisi bulunan Derindere’nin; İstanbul Fatih camii müderrislerinden Pirgançoğlu  Hasan Efendi, Kıbrıs için şehit olan Cengiz Topel gibi şahsi değerleride bulunuyor.